Welk oortjes zijn het beste voor kinderen?

Houden jouw kinderen van spelletjes doen op een smartphone, laptop of tv, dan kan het handig zijn als ze geen geluidsoverlast veroorzaken. Een simpele oplossing is de aanschaf van oortjes zodat ze rustig kunnen spelen zonder dat jij gek wordt van alle kabaal. Kinderen hebben gevoelige oren en dat geldt zeker voor jonge kinderen. Je wilt niet dat ze een gehoorbeschadiging oplopen. Daarom is het goed om te kijken welke oordopjes je het beste voor je kind kunt kopen en niet te gaan voor dopjes van een paar euro. Wij hebben de belangrijkste dingen om op te letten voor earbuds bij kinderen voor je uitgezocht.

Let op met te lage en te hoge tonen

Oortjes die te hard staan kunnen schade aan de oren veroorzaken, zeker bij kinderen. Veel mensen weten niet dat hoge tonen schadelijker zijn dan lage tonen. Voor een volwassene ligt de veiligheidsgrens op 80 dB gedurende 8 uur. Met een geluid van 100 dB kan er binnen een uur al blijvende schade optreden. Oortjes zitten dicht bij de gehoorgang en kunnen daarmee ook snel gehoorschade veroorzaken. Let dus bij oortjes voor kinderen op het volume en het gebruik van de hoge tonen.

Liever earbuds dan in-ear oortjes

Earbuds zijn oordopjes die alleen in het buitenste gedeelte van je oorschelp zitten. In-ear dopjes gaan ook de gehoorgang in. Ze zitten daardoor veel dichter bij je trommelvlies en kunnen makkelijk schade  aanrichten. Voor een gevoelig kinderoor is het beter om de dopjes te gebruiken die alleen in de gehoorschelp zitten. En ook hier geldt natuurlijk ook weer, let op de volumeknop. Leer je kind aan om het volume niet te hoog te zetten en check dat ook regelmatig zelf even. Zo weet je zeker dat je kind gezonde oren houdt.

Liever draadloze oordopjes

Oortjes met een draad kunnen erg onhandig voor een kind dat een actief spelletje doet op een smartphone of tv. Kinderen gaan vaak zo in hun spel op dat ze met hun hele lijf bezig zijn. Dan raken ze makkelijk verstrikt in dopjes met een draad. Dat is super vervelend als je midden in een game bent en kan je zo een level in de game kosten. Je maakt je kind blij met oordopjes zonder draad, want dat heeft je kind alle bewegingsvrijheid. De draadloze oordopjes exemplaren van Rolfstone gaan ook urenlang mee, dus genoeg speeltijd voor je kind.

Kies oortjes met een goede pasvorm

De pasvorm van oordopjes is zeker bij kinderen heel belangrijk. Ze moeten niet te diep de gehoorgang in gaan, stevig blijven zitten en niet bij een onverwachte beweging uit de oren vallen. Er zijn zoveel oren als er mensen en niet alle dopjes zijn geschikt voor het oor van je kind. Laat je kind als het kan de oortjes passen voor je ze koopt, anders kan het zomaar zijn dat je een hele la vol niet passende dopjes hebt. Het handigst zijn de exemplaren met verschillende eartips. Foam eartips zitten het fijnste en met verschillende maten zit er altijd wel een setje bij dat past in het oor van je kind.