Bij de een is een kerstpakket een vermakelijke en verrassende grabbelton; alleen al het uitpakken ervan is een soort feestje. Anderen zien in zo’n kleurige doos eerder gewoon een verpakte supermarkt waar je het nodige eten en drinken uithaalt. Die zijn minder gecharmeerd van een eindejaargeschenk met allerlei kleine prullaria. Voor die medewerkers zou een geschenk eigenlijk een beter idee zijn. Zo’n geschenk is vaak persoonlijker en er kan wat meer aan besteed worden. Het is vaak één item terwijl een doos er wel twintig bevat. Een kerstpakket is dus wezenlijk anders dan een kerstgeschenk.
Van een kerstpakket ligt de verwachting al vast
Open je een kerstpakket, dan wordt je verwachting altijd beloond. Je weet dat er veel in zit dat je kunt eten of drinken. Je verwachting is ook dat het wat luxere voeding is, vaak in de vorm van exclusieve snacks. En je verwacht ook spulletjes, non-food, die de kerstsfeer oproepen. Een op te winden rendiertje, bijvoorbeeld. Of een vrolijke kerstmannenmuts. Een kerstdoos is zo een allegaartje. Het kerstgeschenk is echter vaak één item. En daar waar kerstpakketten nogal standaard zijn (iedere medewerker krijgt dezelfde luxe bitterballen en het kruidige biertje), daar kun je met een geschenk een individuele keuze maken. Zelfs als je al je medewerkers een cadeaubon met dezelfde waarde overhandigt. De ene werknemer koopt er dan zijn favoriete boek mee en de ander betaalt er een romantisch dinertje van.
Voordeel van kerstpakket
Maar wat is nu beter? Als werkgever gaan voor een kerstpakket of toch liever een kerstgeschenk overhandigen? Beide hebben hun eigen voordelen. Zo betekent een kerstpakket versterkte saamhorigheid. Zo’n pakket wordt thuis het brandpunt van gezamenlijk uitpakken. Dat verhoogt de sociale bonding en sfeer. Je deelt zo de spulletjes met elkaar en geniet van verrassingen die je tegenkomt. Ook verhoog je de nieuwsgierigheid, wat gaat er nu weer uit de doos komen?
Het voordeel van een kerstgeschenk
Een geschenk heeft een ander voordeel. En dat is waarde beleving. Niet vaak is een geschenk eetbaar, dus het blijft ook bij je thuis aanwezig. Veel ondernemers vinden het moeilijk om voor elke medewerker een favoriet geschenk te bedenken; je kent natuurlijk ook niet alle hobby’s en passies van de ander. Dan is een indirect geschenk een goede zet. Je geeft dan feestelijk vouchers aan je personeel. Die kan vervolgens online bij een webshop daarmee spulletjes aanschaffen. Die spulletjes worden gebundeld in een individueel kerstpakket dat later wordt afgeleverd. En zullen nooit teleurstellen want de verkrijger heeft ze zelf bij elkaar gezocht.
Een kerstgeschenk in jingle bells sfeer
Wellicht wil je als ondernemer een kerstgeschenk geven waarbij nog wel de kerstgedachte aanwezig blijft. Je gaat dan met je item variëren op het kerstthema. Dat kan leiden tot een minikerstboompje dat je bureaublad wat feestelijker maakt. Een hoefijzer van geluk voor aan de wand of een fraaie stolp met kerstkaarsen erin zijn ook mogelijk. Ook doe-het-zelf pakketjes worden gewaardeerd. En de waardebon waar het al eerder over ging. Zo’n bon verstrek je natuurlijk niet in een witte envelop of in je eigen bedrijfsenveloppen. Er moet iets feestelijks van gemaakt. Zo kun je de voucher in een ballon stoppen die je opblaast en je eigen logo laat zien; maar dan wel met een hulsttakje eraan vast ontworpen.