Internet atomen

Door het internet krijgen we steeds meer de kans om thuis te blijven. Allerlei zaken waarvoor we eerst naar buiten moesten, kunnen we nu gewoon doen vanuit huis, zonder ook maar uit onze stoel op te staan. Dit zorgt ervoor dat we minder sociale contacten hebben. Hoewel deze insignificant lijken, zijn ze dit misschien toch niet zo zeer.

Gemeenschapsdier

De mens is een dier dat sterk gehecht is aan anderen. Zelfs al ben je extreem introvert en ben je het liefst veel alleen, helemaal zonder mensen kan je niet, al is het maar online. De mens leeft in een gemeenschap en heeft behoefte aan erkenning van anderen en omgang met anderen. Hoewel apps dit vaak proberen te vervangen, is er geen back end ontwikkelaar die op kan tegen echte ontmoetingen. Fysieke ontmoetingen tussen mensen zijn onvervangbaar en moeten niet in waarde onderschat worden. Zelfs al zijn dit hele kleine ontmoetingen, zoals bij een winkel, of op kantoor een gesprekje, ook die zorgen voor meer binding met je omgeving en zijn allemaal kansen tot het krijgen van nieuwe contacten.

Sociale apps

Maar misschien denk je nu, het internet is niet alleen maar boodschappen apps en betaalverkeer, er zijn ook sociale media, waarop je contact hebt met mensen. Natuurlijk zijn die er en java developers zijn er hartstikke goed in om die te maken, maar dit staat nog ver van een echte ontmoeting. Hoewel het leuk kan zijn om met mensen online te praten over een gemeenschappelijke interesse, is het toch anders dan het bezoeken van een beurs of iets in die trant. Het is veel meer gefocust op korte conversatie, met een maximaal aantal tekens bijvoorbeeld (denk aan twitter) en als er geen maximum is, dan zal de ander je bericht waarschijnlijk gewoon niet lezen als hij het te lang vindt. Het is gefocust op snelle korte communicatie end at is niet altijd optimaal.

Andere kant

Toch is het niet alleen maar individualisering op het internet. Er is natuurlijk ook een positieve kant. Er zijn zeker mensen die vrienden maken op het internet en daarmee afspreken. Denk aan platforms als discord, waar mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten door deel uit te maken van vergelijkbare gemeenschappen. Maar denk misschien ook aan matching apps. Hoewel deze vaak ook op dat snelle economische gefocust zijn, kunnen deze toch ook nog wel eens leiden tot een lange termijn relatie, wat dus zeker niet zo echt individueel is.